Isabelle Andriessen

deelnemend kunstenaar

Werkbijdrage:

In een wereld die in toenemende mate wordt gekenmerkt door klimatologische en ecologische instabiliteit presenteert Isabelle Andriessen het werk Plastic Coma (Sweating): een aluminium sculptuur die het midden houdt tussen levend en niet-levend, organisch en anorganisch. Binnen haar praktijk bevraagt en onderzoekt Andriessen de status van sculptuur in relatie tot het mens-zijn. Wanneer noemen we iets menselijk of niet-menselijk? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een sculptuur groeit of voeding nodig heeft, net zoals mensen, planten en andere organismen, en kan een werk verschillende fasen van ontbinding en evolutie ondergaan? Andriessen benadert haar sculpturen graag als zombie-sculpturen: werken die symptomen van metabolisme en ziekte vertonen, die een gevoel van beweging en emotie teweegbrengen terwijl ze ontbinden en transformeren.

Bio:

Isabelle Andriessen (1986) woont en werkt in Amsterdam. Andriessen onderzoekt hoe ze sculpturen fysiek kan laten veranderen gedurende de duur van een tentoonstelling. Haar werk bevraagt het schemergebied tussen het menselijke en niet-menselijke, tussen levend en niet-levend, en de mogelijkheid met verschillende artistieke en wetenschappelijk strategieën niet-levende materialen te animeren, tot leven te wekken. Ze regisseert haar sculpturen zo, dat ze functioneren als performers of organismen die transformeren met een eigen gedrag en proces. Zij is artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam (NL) tot december 2018. Tevens heeft zij deelgenomen aan het Honours Program Arts & Science van het Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Academie van Kunsten.

Recent heeft Andriessen solotentoonstellingen gehad in Hotel Maria Kapel, Hoorn (NL), Tschumipaviljoen, Groningen (NL) en Galleri CC, Malmo (SE). Haar werk getoond groepstentoonstellingen in Lafayette Anticipations, Parijs (FR), Juliette Jongma Gallery, Amsterdam (NL), CAB Contemporary Art Centre, Brussel (BE), Skulptur Bredelar, Bredelar (DE), Galleri Nicolai Wallner, Kopenhagen (DK) .