Deirdre Donoghue

deelnemende kunstenaar

Werkbijdrage:

Aan de hand van de workshop The Council of All Beings zal Deirdre M. Donoghue een herziene benadering van het begrip almende voorstellen. In samenwerking met de lokale bevolking van Beetsterzwaag trekken Donoghue en geluidskunstenaar en componist Sharon Stewart de bossen in om onder andere door middel van Deep Listening® (het levenswerk van Pauline Oliveros: inclusief luisteren zonder waardeoordeel te vellen) naar planten, elementen, het weer, dieren en andere organismen een nieuwe variant van de almende voor de lokale omgeving te ontwikkelen, waarbij wederzijdse zorg, respect en verantwoordelijkheid centraal staan.

Bio:

Deirdre M. Donoghue (1971, Finland) is a visual and performance artist, doula, founding director of the international ‘m/other voices foundation for art, research, theory, dialogue & community involvement’ and a mother of two. She is a PhD candidate at the Institute for Cultural Inquiry, Utrecht University, where her research project looks at the social and political relations and imaginaries produced and proposed by artworks and artistic processes of mother-artists. Deirdre was one of the founding members of ADA: Area for Debate and Art (Rotterdam) and is co-organizer of ‘The Mothernists’ (Rotterdam, 2015) and ‘The Mothernists II: Who Cares for the 21st Century?’(Copenhagen, 2017). Her artworks have been exhibited internationally, most recently at Haus van Kulturen der Welt, Berlin; Gaîte Lyrique, Paris; Malmö Kunsthall, Malmö and Museum of Motherhood, New York. Besides ‘The Almende Manifesto’ for the Kunsthuis SYB Triennale, Deirdre is currently working on two other performance pieces: ‘The Matrixial Regeneration Project’, kindly supported by CBK Rotterdam and ‘Mattering Bodies’, a theatre piece exploring the form and the materiality of the theatre space and the role/s of the performer/s and the audience member/s as co-performers and co-creators.

Upcoming publications: Deirdre M. Donoghue. ‘Entre Nous: Moments, Holes and Stuff’ in Loveless, Natalie S. (ed.) New Maternalisms Redux; University of Alberta Department of Art and Design. (2018) and ‘In Search of The Maternal: Towards Microchimeric Bodies and Maternal Relational Aesth-Ethics’ in Epp Buller, Rachel and Reeves Charles (eds.) Inappropiate Bodies: Art, Design and Maternity; Demeter Press. (2018).