Wapke Feenstra

deelnemend kunstenaar

Werkbijdrage:

Elke dag “sutelt” (Fries voor “venten”) Wapke Feenstra met een gevlochten venters-korf door Beetsterzwaag, met daarin Janus de Wolfkaars, een Huangbian Bag uit China, en natuurlijk de Beestachtige Schat uit Beetsterzwaag. Deze en alle andere waren in haar korf zijn bedacht met dorpen rondom de wereld. Ze vertellen over streken, natuurlijke bronnen, handigheden en lokale mythes. De waren zijn onderdeel van een netwerk van stands, performances en tentoonstellingen die onder de naam International Village Shop sinds 2007 ad hoc of permanent opduiken. De waren zijn zeldzaam en als de aanloop te groot wordt gaat de kunstenaar over op een kofferbakverkoop.

Bio:

Wapke Feenstra woont en werkt in Rotterdam. Sinds 2003 vormt zij samen met Antje Schiffers (Berlijn) en Kathrin Böhm (Londen) de internationale groep Myvillages. Feenstra maakt kunst met een focus op de relatie tussen stad en platteland. Het is werk dat specifiek ingaat op de dagelijkse omgang met natuurlijke bronnen, het dorp, het landschap en de beeldvorming van het boerenleven.  Zo kan er een grote voorraadskamer ontstaan die tijdens een tentoonstelling wordt leeggegeten (Haus de Kulturen der Welt, Berlijn DE, 2010-12), een fotografisch dorpsportret of een animatie die de geologie van een Russisch dorpje volgt (Made in Zvizzchi, Kaluga Ablast en Moscow Biënnale RU, 2012-15), of jongeren die de ranch van hun ouders tonen terwijl de camera draait (Farmers & Ranchers, Friesland en bij ranchers in Colorado USA, 2012-2014). En soms staan er vilten slaapzakken voor aardappels op een toonbank, naast een porseleinen lepel in de vorm van een kikkerpoot of een Beestachtige Schat die in Beetsterzwaag in 2016 is ontstaan. Al die tentoonstellingen, events, boeken en langlopende projecten op en over rurale locaties komen met co-creatie tot stand. Meer op http://www.wapke.nl