Toon Fibbe & Laura Wiedijk

deelnemend kunstenaar

Werkbijdrage:

In het parallelle, digitale universum van het internet bestaat een subcultuur van mensen die zich niet zozeer mens voelen, maar zich eerder afficheren met dieren of mythische wezens. Ze belichamen de ziel van bijvoorbeeld een wolf, een vos, een elf of een vampier, en komen vooral samen op internetfora. Online geven ze uitdrukking aan hun anders-zijn, zoeken ze naar een verklaring voor hun dierlijke of mythische afkomst, en delen ze tips die hen helpen te functioneren in een samenleving van mensen waarvan ze wezenlijk verschillen. Ze noemen zichzelf Otherkin. In het werk The Grinning Machine and a Closemouthed Grow worden verschillende oorsprongsmythen van de Otherkin verbonden aan het landschap van Beetsterzwaag, om zo een ruimte te onderzoeken waarbinnen het vertellen van verhalen de realiteit niet ontvlucht, maar actief vormgeeft.

Bio:

De drijvende kracht achter het werk van Toon Fibbe ligt in het denken, schrijven en het belichamen  van personages. Het is deze activiteit die een variëteit aan objecten, films en dialogen voortbrengt. Laura Wiedijk maakt installaties met video, prints, en geluid die het echte en het onechte samenhouden en uit elkaar trekken. Fibbe en Wiedijk werken met regelmaat samen en ontwikkelen werk vanuit een gedeelde interesse in de generatieve kracht van fictie, gemeenschappelijke manieren van verhalen vertellen en visuele verleidingsstrategieën

Toon Fibbe (1987, Rotterdam) studeerde aan de Rietveld Academie, het Piet Zwart Institute en de Jan van Eyck Academie. Recente tentoonstellingen, performances, teksten en vertoningen zijn opgenomen in  D21 Leipzig, Nieuwe Vide, Haarlem; Showroom Mama, Rotterdam, feeelings Brussels, Tent Rotterdam, Good Children New Orleans.

Laura Wiedijk (1985, Wageningen) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en heeft deelgenomen aan residentie-programma’s als WIELS in Brussel en FABRIEKculture in Hégenheim. Recente Exposities behelzen: Self-help Hypnosis Session for the Socio-political Artist, The Appel, Amsterdam, 2017; Dark Moon: The Good Life / Doing Good, New Conditions, Amsterdam, 2017; and Grinning Machines and a Closemouthed Growl, Kunsthuis Syb, Beetsterzwaag, 2015 (in samenwerking met Toon Fibbe).