Eric Giraudet de Boudemange

deelnemend kunstenaar

zaal Eric Giraudet de Boudemange

Werkbijdrage:

In 2015 reisde Eric Giraudet de Boudemange door Friesland op zoek naar lokale verhalen en tradities. Hij leerde fierljeppen, zocht naar kievitseieren en vergaarde kennis over bedreigde weidevogels. Als onderdeel van de triënnale presenteert Giraudet de Boudemange twee videowerken: Friesche Lusthof en When I heard the learn’d astronomer. Het scenario van de Friesche Lusthof is gebaseerd op een verscheidenheid aan bronnen, waaronder de Oera Linda (een fictieve oorsprongsgeschiedenis van de Friezen). De film verbindt de legendarische vlucht van de Frya’s (Friezen) naar het water, het trekgedrag van vogels, en het rationeel geordende landschap. De poëtische combinatie van teksten en beelden vormt een speelse nieuwe mythe. Fierljeppen wordt in dit werk een manier om de rechte Mondriaan-achtige lijnen van agrarische efficiëntie te doorbreken. When I heard the learn’d astronomer is een contemplatieve ervaring van de natuur door het zoeken naar en het meten van kievitseieren.

Bio:

The projects of Eric Giraudet de Boudemange often start with a field research, following an ethnographical methodology. His tales take different shapes. He is inspired by history, folklore, biology and pop culture. In his recent works, the artist experiences folkloric rituals and hidden customs in a globalized socio-economical context, giving a poetical and critical vision to our contemporary society.

After studying at ENSB-A in Paris and Le Fresnoy near Lille, he completed his academic journey at the Rijksakademie in Amsterdam in 2014. He has recently presented his work at ​the Fries Museum in Leeuwarden, Billytown in the Hague, ​Centre Pompidou ​and​ Fondation d’Entreprise Ricard ​in Paris.