Josje Hattink

deelnemend kunstenaar

Werkbijdrage:

Het werk All is well in the garden maakt een benadering van wat er gebeurt als we de grond onder onze voeten weggraven, we de sporen van het verleden ervaren en geconfronteerd worden met materiële residuen van voorbijgegane tijden. Materialen die eindig bewaard kunnen worden, of zullen vergaan zodra ze naar de oppervlakte worden gebracht. All is well in the garden vertelt een verhaal over de geschiedenis van het Nederlandse (veen)landschap en biedt een afwijkende mogelijkheid om het landschap waar te nemen, in een tuin: een plek die grondig wordt gecultiveerd door mensenhanden en geesten. Het werk spreekt over hoe verbeeldingskracht onze lichamen verbindt met plaats en ruimte, want, tenslotte, “life is a state of mind.”

Bio:

Josje Hattink (1990, NL) is een kunstenaar gevestigd in Den Haag. Nadat ze in 2012 haar BFA behaalde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag heeft ze gewerkt aan verschillende projecten rondom een ​​centrale vraag: wanneer je een kuil graaft, schep je dan automatisch een berg? En vice versa? Momenteel is Hattink MFA-student aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam, waar ze onderzoek doet naar de geografische en culturele geschiedenis van Nederlandse landschappen. Haar werk vertaalt en herdefinieert wetenschappelijke kennis over het ontstaan ​​en de vooruitzichten van deze landschappen, in conversatie met kunde en kwesties uit lokale gemeenschappen. Dit manifesteert zich middels een verscheidenheid aan media waarmee de historische en huidige effecten van het verplaatsen van grote massa’s aarde over het aardoppervlak worden bevraagd, evenals de sporen die in de natuur en cultuur zijn achtergelaten. Het materiaal onder je voeten verplaatsen om nieuw land te creëren om op te leven: veengebieden, polders, duinen, dijken, de zandmotor, enzovoort, enzovoort. In essentie komt het allemaal neer op het graven van een kuil en het simultaan genereren van een berg.