Rosie Heinrich

deelnemend kunstenaar

Werkbijdrage:

Het project We always need heroes is een doorlopend, multidisciplinair kunstproject dat zich verdiept in de psychologische en sociale dynamiek van IJsland’s Crash van 2008 – momenteel één decennium later. Aan de hand van twee jaar gesprekken, luisterend naar talloze IJslanders, vormen de opgedane getuigenissen, inzichten en stemmen de basis van dit project. Speculerend over de politiek van perceptie en het hervertellen van persoonlijke verhalen herziet het werk onze verhouding tot het begrip landschap–in natuurlijke, nationale en politieke zin–in de vorm van een verschuiving in de manier waarop we luisteren, onze verhalen genereren en waarnemen. Het werk omvat een vijfenveertig minuten durend videowerk waarin een veelheid van stemmen wordt samengevoegd uit meer dan honderd uur interviewmateriaal. Onder leiding van een verteller die zich in de archieven van de Nationale Bibliotheek van IJsland bevindt bewegen we ons door scènes van natuurlijke, stedelijke en papieren landschappen.

Het gelijknamige kunstenaarsboek We always need heroes is gepubliceerd door Fw:Books en verschijnt in september 2018.

Bio:

Rosie Heinrich (UK born, Amsterdam based) uses audio material from recorded conversations as a medium to explore the constructs of self-storytelling, belief, reality and (spoken or wordless) language. Unpacking forms of narration, these methods result in audio and video works, performances, artist books, photographs and installations.

Heinrich is currently a fellow of THIRD Cycle Research Group at the DAS Graduate School. She received her Master in Fine Arts at the Dutch Art Institute, where she was also member of the research collective APRC. Her works have been shown, among others, at Cycle Music and Art Festival (Kópavogur, IS), PuntWG (Amsterdam), A Tale of a Tub (Rotterdam), Art Rotterdam, and Veem House for Performance (Amsterdam). During 2015–2016 she was artist in resident for nine months at SÍM, The Association for Icelandic Visual Artists, in Reykjavík and on location, where she began her long-term project centred around the Icelandic Crash: We always need heroes. Her upcoming artist book of the same title will be published by Fw:Books.