Lea Porsager

deelnemend kunstenaar

Werkbijdrage:

Binnen haar artistieke praktijk doet Lea Porsager onderzoek naar experimentele, esoterische en occulte ideeën en systemen. Porsager’s videowerk Soil Solarization put uit de geest van de historische avant-garde met een specifieke verwijzing naar Georges Bataille’s surrealistische tekst L’anus solaire (The Solar Anus, 1931). In het werk wordt een dag lang een alternatieve familieopstelling (een vorm van psychotherapie, die door middel van het opstellen van iemands systeem van herkomst de niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen tracht te herkennen, erkennen en zo mogelijk weg te nemen) gedocumenteerd; de familie ditmaal bestaande uit mieren, varens, wol, houten palen en mensen.

Bio:

Lea Porsager (b. 1981, Frederikssund, Denmark) graduated from the Royal Danish Academy of Fine Arts and Städelschule in Frankfurt am Main in 2010. She began her studies as a PhD fellow at Malmö Art Academy and Lund University in September 2015. Porsager’s practice interweaves fabulation and speculation with a variety of mediums including film, sculpture, photography and text. Her works encompass science, politics, feminism and esotericism: “My PhD project CUT-SPLICE THOUGHT-FORMS looks at the quantum effects of spiritual visions. Situating my research in physicist Karen Barad’s theory of Agential Realism, I explores how the cut-splicing of seemingly conflicting phenomena—quantum physics, spiritual paradigms and lubricated feminism—can serve as trailblazers for radical tentacular thinking and practices.”

Porsager’s most recent solo exhibitions include Nils Stærk, (Copenhagen, 2016), Brandts (Odense, 2016), Göttingen Kunstverein (Göttingen, 2015), Overgaden (Copenhagen, 2015), Künstlerhaus Bethanien (Berlin, 2015), Henie Onstad Kunstsenter (Høvikodden, 2013) and The Emily Harvey Foundation (New York, 2013). Other exhibitions include: SMK National Gallery of Denmark (Copenhagen, 2017) Rebuild Foundation, (Chicago, 2016), Den Frie (Copenhagen, 2016, 2014), Monash University Museum of Art | MUMA (Melbourne 2015), Moderna Museet (Malmö, 2014), Kumu Art Museum (Tallinn, 2014), Sorø Kunstmuseum (Sorø, 2014), Contemporary Art Centre (Vilnius, 2013), and Neue Gesellschaft für Bildende Kunst (Berlin, 2013).

In 2012, Porsager participated in dOCUMENTA(13) with the Anatta Experiment. She was awarded the Carl Nielsen and Anne Marie Carl-Nielsen Scholarship in 2014. In 2015, Porsager partook in the 14th Istanbul Biennial Saltwater: a Theory of Thought Forms as Annie Besant’s “medium,” recreating thirty-six of Besant’s watercolors from the book Thought Forms (1905). Porsager’s earthwork and memorial Gravitational Ripples will be inaugurated in 2018 in Stockholm, Sweden, commemorating the lives lost in the 2004 tsunami in Southeast Asia.